MITÄ ON ALAMÄKILUISTELU?

maailman vauhdikkainluistelulaji

Alamäkiluistelussa kilpailijat kiitävät kapeaa, jäädytettyä rataa pitkin kohti alhaalla siintävää maaliviivaa. Hypyistä, tiukoista kurveista, pudotuksista, ylä- ja alamäistä sekä muista haastavista muodoista koostuvien ratojen pituudet vaihtelevat yleensä 200 metristä 600 metriin. Kerrallaan radalla on neljä luistelijaa ja parhaillaan vauhdit nousevat jopa 80 kilometriin tunnissa. Idea on yksinkertainen; yhteislähdön kaksi nopeinta luistelijaa jatkaa seuraavaan erään, kaksi hitainta putoaa pois kilpailusta.

Alunperin tätä energiajuoma- ja mediayhtiö Red Bullin kehittämää lajia kutsuttiin nimellä “Crashed Ice”, nykyisin lajin virallinen nimi on Ice Cross Downhill. Suomeksi puhutaan alamäkiluistelusta.

Maailmanmestaruuksia jaetaan kolmessa eri sarjassa; miehet, naiset sekä nuoret (16-21 vuotiaat).Maailmanmestaruuspisteitä voi kerätä kauden mittaan ympäri maailmaa järjestettävistä osakilpailuista, jotka jakaantuvat kolmeen kategoriaan kisatapahtumien kokoluokan mukaan:

 •  Crashed Ice eli ATSX1000, voittajalle 1000 MM-pistettä
 • ATSX500, voittajalle 500 pistettä.
 • ATSX250, voittajalle 250 pistettä (ent. Riders Cup).

Kaiken kaikkiaan kilpailuja on järjestetty vuodesta 2001 lähtien, nykyisenkaltainen usean osakilpailun MM-sarja on pyörinyt vuodesta 2010 lähtien.

SuomalaisiaMAAILMANMESTAREITA

Suomalaiset ovat pärjänneet hyvin läpi alamäkiluistelun historian. Suomi onkin ainoa maa, jolta löytyy kaikkien kolmen sarjan maailmanmestaruudet.

Suomalaisia alamäkiluistelun maailmanmestareita ovat miehissä Arttu Pihlainen (2011), naisissa Salla Naakka os. Kyhälä (2011, 2014, 2015) sekä junioreissa Mirko Lahti (2016/17 & 2017/18)

Suomessa yleisesti avoinna olevat radat löytyvät Jyväskylän Laajiksesta sekä Rautalammilla. Kaudella 2018/19 näillä radoilla luistellaan sekä kansainvälisiä että kansallisia kilpailuja.

Alamäkiluistelutoiminnasta Suomessa vastaa Suomen Alamäkiluisteluliitto Ry yhteistyössä kansainvälisen lajiliitto ATSX:n kanssa.

ALAMÄKILUISTELUKILPAILUN ETENEMINEN

 • Karsinta

  Aikalaskuissa lasketaan kelloa vastaan. Kullakin luistelijalla on yleensä 2 yritystä, joista paremman aika jää voimaan. Varsinaiseen kilpailuun pääsee aikavertailun miesten sarjassa 64 parasta ja naisten sarjassa 16 parasta. Suomen cupin sekä Riders Cupin osakilpailujen aikalaskuihin voi mukaan ilmottautua periaatteessa kuka tahansa lisenssin omaava luistelija. Crashed Ice-kilpailujen karsintoihin voi päästä mikäli luistelijalla on riittävästi rankingpisteitä tai, jos on saanut kisajärjestäjän myöntämän villin kortin.

 • Kilpailu

  Itse kilpailu käydään 4:n luistelijan yhteislähtöinä ja kaava on yksinkertainen; 2 nopeinta jatkaa seuraavaan erään ja 2 hitainta tippuu pois pelistä. Taklaaminen ja repiminen on kielletty, mutta erityisesti tiukoissa kurveissa kontaktit voivat olla hyvinkin kovia.

 • Finaali

  Pudotuspeliä jatketaan, kunnes jäljellä on enää 4 luistelijaa. Finaali luistellaan aivan samaan tapaan kuin aiemmatkin erät, tällä kertaa maaliintulo järjestys määrittää kuka vie voiton.